mobil_topp

Hej på dig. Du har kommit till Bosse Hultén egen hemsida. Här sparas det texter, bilder, recept och annat som man behöver hålla ordning på. Fungerar lite som min egen spargömma med andra ord. Men eftersom jag tycker det är kul att slänga ut texter och en del tyckande också - men ojämna mellanrum så hamnar det just här. Egentligen inte så ambitiöst tänk utan mer för mig själv - som sagt men du är välkommen att också ta del. Längst ned på den här sidan finns en länk om du vill skriva något.
 

Större bilder
Vill man ha bilderna på den här sidan i ett större format - ja då är det bara att klicka på bilderna och vips så är de lättare att se på. Magiskt helt enkelt.

Det här började.....

.....egentligen en dag i oktober 2013. Ja kanske faktiskt långt tidigare. Jag har ett behov av snacka och skriva helt enkelt och jag uttrycker det genom att formulera mig på diverse nischade websidor men till slut så måste jag också få skriva en del annat.

Därför började jag formulera en del texter på Facebook, texter som under tiden också landade här. Efter ett tag så fanns inte texterna så frekvent på Facebook utan hamnade bara länkade hit.
Där är vi just nu.

Varför finns allt det andra här också? Ja den frågan är berättigad. Men det fungerar som min egen länkportal på nätet. Jag vill hålla koll på det jag har gjort. Tycker du inte det är intressant.... - då är det helt OK.

Texter år 2019
(Vill du skriva en kommentar om texterna - så kan du göra det längst ned på sidan)

Texter från åren 2013-2018 och annat i text/snackeväg - kan du nå via länkarna ovan.

2019-06-11 En bild kan berätta
Det är många gånger som en bild kan leda till det ena och det andra. Idag höll jag att göra i ordning SM-sidan för MAlmö 2019. Tänkte krydda första sidorna med bilder från tidigare SM i Malmö. 1905, 1919,1944 och 2010 var då aktuella. Hittade bilder bl.a från 1944 och då så rann det till i skallen....

"
1944 simmades SM också i Malmö. Den gången vanns 100m fritt av dåtidens simdrottning - Eskilstunasimmerskan Ingrid Thafvelin. Här ses hon ta emot guldmedaljen ur Erik Bergvalls hand.
Om Bergvall kan sägas att han var simlärare i Malmö 1901, -03. och -04. Bland andra bemärkta uppdrag.... var att han under många år var ordförande i Svenska Simförbundet och att han var grundaren av FINA, det internationella Simförbundet vilket han också satt som ordförande i.
Ingrid  å sin sida som vann 7 SM-guld, satte 16 svenska rekord fick sedermera fem barn. Ett av dessa barn heter Gunilla Rasmusson (född Lundberg) och tog ett antal SM-guld och är en av världens bästa Masterssimmare. För att addera historia till denna bild så gifte hon sig med OS-medaljören i Modern Femkamp, tillika svensk mästaren i simning, Svante Rasmusson och dom fick bl.a en dotter som heter Cecilia och är svensk juniormästarinna i fjärilsim.

En bild kan berätta...


Läs gärna min artikel om Erik Bergvall - klick
2019-03-06 Hon festade bort OS-guldet

Elenor Holm var en amerikansk simmerska som är allra mest berömd för att hon festade bort sin start på OS 1936.
Låt oss ta det någorlunda från början. Elenor Holm föddes 1913 i Brooklyn New York. Dotter till en brandman och hon lärde sig simma som väldigt ung. Hon segrade och vann sitt första amerikanska mästerskap i simning som 13-åring. Hon kvalade in till OS 1928 och väl där så blev det en femte plats på specialdistansen 100m ryggsim. Men det var inte bara ryggsim som hon simmade på bra nivå utan också andra simsätt. Medleytitlar och annat vann hon på amerikanska mästerskapen under -30-talet. Den gången på 300m medley.

När vi kom fram till 1932 hade hon utvecklats så pass att Los Angeles-tävlingarna såg Holm som favorit. Ännu mer efter att den regerande mästarinnan från -28, Marie Braun hade blivit biten av någon illasinnad insekt och hon var indisponerad. Seger och OS-guld 1932 för henne och året efter gifte hon sig – 20 år gammal med en amerikansk bandledare, musiker. Med mannen uppträdde hon också som sångerska, ofta i baddräkt, cowboyhatt och höga klackar. En intressant mix.
Som Eleanor Holm-Jarrett kvalade hon in till OS I Berlin 1936. I flera grenar.

Den amerikanska truppen seglade eller kanske rättare sagt åkte båt över Atlanten till OS. SS Manhattan hette båten och en av de första kvällarna drack hon så mycket att hon mer eller mindre landade i en coma. Den amerikanske läkaren David Wallechinsky menade efteråt att Holm led av alkoholism men det förnekade hon. Basen för det amerikanska laget, Avery Brundage (senare omdiskuterad IOK-president) diskade henne från det amerikanska laget. Detta trots att Elenor Holm förklarade att hon bara hade tagit några få glas champagne och menade att Brundage hyste ett personligt agg mot henne och försökte hitta snabbast bästa lösning att utesluta henne ur truppen. Detta skedde också dagen efter denna incident. Hennes lagkamrater försökte beveka den amerikanska ledningen men lyckades inte. Guldet på 100m ryggsim gick till en holländska istället.

Efter simkarriären blev det bl.a en Tarzanfilm 1938, mot dåvarande Tarzan -  Glenn Morris. 1939 skildes hon från sin man. Han anklagade henne för vänsterprassel och att hon efter OS-36 vållat honom problem. Hon gifte sig med sin impressario, Billy Rose. Strax innan kriget uppträdde hon I New York tillsammans med Tarzanerna Johnny Weismuller och Buster Crabbe. 1954 skiljde hon sig från mannen. Fick en för den tiden riklig summa i månatligt underhåll – 30000 dollar (motsvara ca 279000 dollar i dagens penningvärde). Skillsmässan gick i skvallerspressen under The War of the Roses. Rosornas krig. (googla)
1966 valdes hon in i Swimming Hall of Fame. 2004 dog hon – vid 90 års ålder. Efter att ha levt livets glada dagar i Florida de sista 40 åren av sitt liv.  Elenor Holm – rebellen.
2019-03-01 Garageröjning 2

Det där med hockeyspel eller bordshockey som det tydligen skall benämnas - är ju en företeelse som väcker tag i pöjkar födda 1945-1975. Hockeyspelet kom som en prototyp redan 1939 men det var Aristospel i Stockholm som utvecklade spelet. Det såldes i stora upplagor fram till 1957 då patentet gick ut. Spelet som visas på bilderna nedan är just ett sådant spel från Aristospel. Gubbarna liknade mer bandyspelare och de platta plåtgubbarna skulle vara Sveriges och Sovjets landslag.(felaktigt benämda ryska spelare på bilden) När patentet gick ut 1957 så snodde Stiga spelidén och med hjälp av den kombinerade säljaren och ishockeyspelaren Sven Tumba så tog man över marknaden och Aristospel gick i kånken. Just ett sådant Stigaspel med runda kanter (och i trä) men också ett nyare och modernare spel - i plast och med en spelare bakom mål - ligger på hylla i mitt garage. Det äldre Aristospelet är ett garageröjningsfynd från helgen och alla dessa spel väcker stora och ljuvliga barndomsminnen. Ha en bra helg!
2019-02-28 Arken i Ishöj

Det är en omskakande känsla att gå ibland Patricia Picininis verk som ställs ut på konstmuseet Arken i Ishöj under våren 2019. Här några smakprov på hur det kan se ut. Ett måste för dig som är konstintresserad och vill se denna intressanta konstnär när hon twistar verkligen en aning så våra begrepp ställs över ända. Man märker att man - ju längre in man går i utställningen - börjar tänka nya tankar. Inte alltid så positiva. Hennes förmåga att ge dessa udda figurer, värme och blickar som tilltalar - invaggar oss i en känsla som förbytts i något annat - en stund senare. Du måste helt enkelt se det här!! Utställningen pågår till 9 september 2019. Till Arken är det 30 minuters bilkörning från centrala Malmö.
2019-02-27
Garageröjning 1


Avdelning garageröjning fortsätter. Längst in i garaget dyker den här skönheten till kälke upp. En klassisk 50-talare med ratt och naturligtvis en broms. Byggd för framfart av två personer. Kanske lite på fel plats och fel i tid. Årets skånska vinter hade inte kunnat bära de knivskarpa medarna. I vilket fall - en kraftig vibb av en långbort liggande barndom.
2019-02-13 Hunden och människan
Det här med djur är något speciellt. Idag fick jag en bild tagen av kompis Tore. Tagen långt tillbaka (42 år) och på en figur som vi hade som medlem i familjen under många år. Dvärgtaxen som visade sig vara en normaltax. Inköpt i Vollsjö. Nära Piratens pumphus. Som tax naturligtvis precis som dom skall vara - "Jag är tax, kommer strax". Historierna om detta varelse är många och naturligtvis var saknaden stor när han försvann. Ettrig, kelig, lagom lojal och gillade att käka på jeansben. Jeansben som var utsvängda vid den tiden och gav bra grepp. Tyvärr är antalet bilder på denna varelse inte så många - så den här var välkommen!
2019-01-09
Leif Gellberg - en del av simhistorien

En gång per år ges Idrottsmuseets årsbok ut. En bok som innehåller skånsk idrottshistoria. Jag har under många år haft nöjet att skriva simning i denna publikation (texter som finns länkade under rubriken "fler texter" överst på sidan.
I år fick jag nöjet att skriva om hedersmannen Leif Gellberg som blev den förste svensk att vinna Open Water-VM. Den spännande histrien kan du läsa på denna länk i PDF-format.
Bilden th. Leif Gellberg med en av sina konkurrenter i bassängen, Håkan Westesson från Poseidon Lund.